Landslagsinventering 2017: Målvakter


Peter Gerhardsson tar över som förbundskapten nu så det är läge för en rejäl landslagsinventering och lite tankar om vilka spelare som jag tycker borde ligga närmast spel i landslaget framöver . Det positiva är att det finns väldigt många intressanta spelare att välja på inom svensk fotboll. Problemet är ju att allvaret börjar väldigt snart med viktigt VM-kval mot Danmark redan i oktober så för stora förändringar redan till den matchen är nog kanske inte att vänta eller ens att rekommendera.

Annars tycker jag man bör satsa på spelare som känner sig motiverade för landslagsspel och är redo att satsa åtminstone till VM 2019. I EM såg vi också hur snabbhet, teknik och spelskicklighet och kombinationen av detta blir allt viktigare och man behöver spela in fler spelare med de egenskaperna och där är urvalet intet inte så stort tyvärr.

Jag hade tänkt göra det i ett enda långt inlägg från början men har valt att dela upp det i ett inlägg vardera för målvakter, försvarare, mittfältare och anfallare samt till slut ett inlägg med lite intressanta startelvor. Jag mjukstartar med målvakterna som är den mest överskådliga och kanske minst konkurrensutsatta positionen. Under morgondagen dyker inlägget med försvararna upp och övriga inlägg kommer innan den damallsvenska höststarten.


Rutin på målvaktspositionen ska inte underskattas och så länge Hedvig Lindahl håller världsklass så är det inte bråttom med någon generationsväxling. Däremot tycker jag att man bör rotera mer på positionen i t.ex. Algarve så att det finns alternativ som är redo den dagen det behövs plus för att de ska kunna ta nästa steg och för att Lindahl nog också skulle må bra av att känna lite flås i nacken på äldre dar.

Huvudalternativen

Hedvig Lindahl (-83, Chelsea) blir bara bättre och bättre och om hon tycker sig ha tid och motivation att satsa ytterligare några år så är hon väl fortsatt ett troligt förstaval i landslaget. 34-åringen ses ju nu allmänt som en av världens bästa målvakter. Inga direkta svagheter i sitt spel, massor av rutin och väldigt få misstag numera även om hon svajade lite i EMs kvartsfinal.

Hilda Carlén (-91, Piteå IF) har varit andremålvakt i landslaget en längre tid nu och fått göra några landskamper i år. Blir allt mer komplett även om styrkan fortsatt finns i de fantastiska reflexerna. Har hållit ganska hög lägstanivå de senaste åren och gjort det bra när hon fått chansen i landslaget.

Jennifer Falk (-93, Kopparbergs/Göteborg FC) har varit damallsvenskans bästa målvakt de senaste åren men ratats av Pia Sundhage.  I år har hjärnskakningen stoppat henne från spel större delen av våren och kanske stoppar den henne också under hösten. Modig målvakt som gör de lite mer omöjliga räddningarna. Hade det inte varit för huvudskadan så hade hon varit en verklig utmanare till Lindahl i mina ögon.


Utmanarna

Emelie Lundberg (-93, Eskilstuna United) har av och till varit tredjemålvakt i landslaget de senaste åren. Jag har varit lite osäker på om verkligen håller tillräckligt hög klass. Var lite ojämn förra året men har gjort en fin vår i United som gör att jag nog tycker hon bör vara med i diskussionen trots allt.

Zećira Mušović (-96, FC Rosengård) har jag under flera år nu sett som det största framtidsnamnet på målvaktssidan. Jag tror fortfarande hon är en framtida förstemålvakt i landslaget även om utvecklingen kanske inte gått spikrakt uppåt den senaste tiden. Lite småskador har ställt till det och hon har inte lyst av självförtroende i sitt spel. Har annars alla förutsättningar att bli en komplett landslagsmålvakt. Tuff konkurrens i klubblaget.

Emma Holmgren (-97, Hammarby) hade en darrig inledning på sin damallsvenska karriär men spelade upp sig och gör en stark vår. Jag har ställt ett frågetecken till greppsäkerheten då och då och hon behöver fortfarande utveckla alla delar av sitt spel. Potentialen till att bli A-landslagsmålvakt finns dock definitivt .


Fler intressanta namn

Jag har just nu svårt att se att någon annan ska blanda sig i det hela de närmaste åren men blir gärna överraskad.  Tove Enblom (-94, Umeå IK) tycker jag har varit bra de senaste åren men behöver spela på högre nivå än Elitettan för att bli aktuell. Stéphanie Öhrström (-87, Fiorentina) var aktuell för EM-truppen men tvingades tacka nej. Har en del internationell rutin men jag ser kanske ändå alternativen jag nämnt ovan som mer aktuella framtidsnamn.

Regerande mästarnas målvakt Cajsa Andersson (-93, Linköpings FC) behöver ännu bli lite tuffare i sitt spel och visa mer pondus innan jag ser henne som ett landslagsalternativ,  men hon får ytterligare erfarenhet i Champions League i höst. Matilda Haglund (-96, Linköpings FC) ska ta upp kampen med Andersson i klubben efter sin korsbandsskada och kan kanske bli ett utropstecken om hon får chansen.


2 svar till “Landslagsinventering 2017: Målvakter”

  1. Lindahl är som sagt rätt given ett tag till som förstamålvakt. Får se om hon tar ut sig själv varje gång som under Sundhage eller om nödvändig rotation ger de andra möjlighet att få speltid. Vem vet – kanske Gerhardsson till och med bestämmer?

    Skulle nog plocka upp Musocvic också bland huvudalternativen, men bara om hon flyttar till en klubb där hon får mer att göra och blir given förstamålvakt, precis som Lindahl gjorde när hon lämnade Malmö för Linköping en gång i tiden.

    Andersson och Haglund hos svenska mästarna är outsiders. Det är alltid knepigt att bedöma målvakter i ett lag som särskilt förra året, men delvis också detta, är mycket på motståndarnas planhalva.

  2. Hade jag varit Peter G hade jag nog tagit ut Hilda C som förste målvakt. Har inte sett henne så mycket så hon har mycket att bevisa. Hon har bra reflexer men vad är hon mindre bra på ?. Sen Emelie H och Zecira M ligger också bra till. Borde fått chansen att stå i någon match i t.ex Algarve cup.. Det ser väl bra ut på målvaktsfronten . Men lag som NL, Österrike, Frankrike, Danmark har nog målvakter som är snäppet bättre. Hedvig är mycket bra men ibland tappar hon konceptet vid vissa krångliga situationen enligt vad kan tycka ??