Linköping och Rosengård vidare

Både Linköpings FC och FC Rosengård säkrade idag avancemanget till kvartsfinal i UEFA Women’s Champions League. Mycket glädjande förstås och på onsdag får vi veta vilket motstånd som väntar då. Jag hinner inte med några större analyser av matcherna just nu så här kommer bara några korta intryck.

Zvezda 2005 besegrade ett blekt Linköping med klara 3-0 i returen. En helt rättvis seger mot ett blekt Linköping som startade utan Katie Fraine och Pernille Harder. Jag hade ändå hoppats få se ett Linköping som kontrollerade matchen från början till slut men med tre baklängesmål och endast två avslut på mål var det varken en bra defensiv eller offensiv insats. Det började riktigt illa med baklängesmål i första minuten men med tanke på försprånget från första mötet kändes det ändå aldrig riktigt oroligt. Laget måste dock visa betydligt bättre takter på bortaplan i kommande omgångar. Linköping vidare med totalt 5-3.

Fortuna Hjørring lyckades inte vända mötet mot FC Rosengård utan föll hemma med 0-2. Till skillnad från Linköping så hade Rosengård mycket bra koll på sin motståndare matchen igenom och dominerade stundtals stort och danskorna tilläts inte skapa särskilt många chanser. Marta satte ledningsmålet på straff i slutet av första halvlek och med kvarten kvar fixade Katrin Schmidt tvåan och fick ett drömavslut i sin sista match i klubben.

I kvartsfinal finns nu tre drömmotståndare och fyra betydligt sämre lottningar. Bristol Academy, som ikväll fixade oavgjort (1-1) och ett aningen oväntat avancemang från mötet med Barcelona, är tillsammans med Glasgow City och Brøndby de tre drömlottningarna. Det är tre lag som, om de inte förstärker sina trupper avsevärt under vintern,  svensklagen ska besegra. Mardrömslottningarna är förstås VfL Wolfsburg, FFC Frankfurt, PSG och ett internt svenskmöte.