Silly-rykten: Maanum till Linköping? Samuelsson till City?


Transferfönstret har stängt men idag har jag från två olika håll fått uppgifter om att norska mittfältaren Frida Maanum ska vara på väg till Linköpings FC. Maanum saknades i Stabæks startelva igår så kanske ligger det något i det.

Frida Maanum, som förra månaden fyllde 18, är en av Norges absolut mest lovande spelare och fick ju redan nu i EM speltid i norska landslaget. En spelare med både bra arbetsmoral, god teknik och spelsinne som förstås vore en utmärkt värvning för LFC.

Uppd. 14/8: LFC bekräftar övergången på sin hemsida.


För att svara på en tidigare kommentar så är alltså tipset att Jessica Samuelsson lämnar Linköping för spel i Manchester City, kanske som en del i en bytesaffär mot Kosovare Asllani. Ryktena har tagit fart eftersom Citys nuvarande högerback Lucy Bronze antas bli klar för Lyon i veckan.


En spelare som jag nyligen skrev att jag tyckte någon svensk klubb borde värva är brasilianska anfallaren Ludmila, men hon har skrivit på för spanska mästarna Atlético Madrid. I Spanien väntas annars nästa stora övergång bli att Atléticos spelskickliga landslagsback Mapi Leon flyttar till Barcelona.


29 svar till “Silly-rykten: Maanum till Linköping? Samuelsson till City?”

  1. Intressant!

    Har själv tänkt i banorna Samuelsson till Manchester City, ja bytesaffär verkar rimligt. Frida Manuum… en till mittfältare? Hmm…

    • Ja, om man inte räknar med att mittfältarna Rasmussen och Helin blir spelklara, så är det väl rimligt, eller?

      • Hade hellre sett att man ersatte Ericsson efter flytten till Chelsea. Alltså, en mittback – tycker det varit rimligare. Därför blev jag överraskad. Enligt min åsikt tycker jag inte Lantz riktigt håller som startspelare på den här nivån; efter vad jag sett under våren. Lägg därtill Arndts skada. Det blir väldigt svårt i toppmatcherna, befarar jag.

        På högerkanten: Andersson ser jag som gjuten, inte bara i LFC utan även i landslaget – för flera år framöver (kan dock flytta från Linköping efter hösten, hade förhandlingar med Chelsea tidigare). Det är en spelare som jag tycker är mycket bra. Sedan uppstår ett tomrum efter Ericsson (långa uppspel, fasta situationer, inställning, ledaregenskaper). Här hade jag velat få in en etablerad spelare. Vidare hoppas jag Arndt är tillbaka i gammal god form inom kort (jag vet inte hur det ser ut just nu). På högerkanten går det att säkert att finna flera olika lösningar med befintligt material. Ser det inte lika akut som mittbacksersättning. Det är också skillnad på vilket motstånd man möter (Martens återfinns ju i Barcelona nu – kan bli problem i WCL, eventuellt). Summa: det ser skakigt ut försvarsmässigt. Har lite svårt att uttala mig om Kildemoes som mittback, men om hon kan skolas in där så kan det bli bra när Arndt är tillbaka.

        • Jodå, visst kan man tycka att det vore viktigare att ersätta med en mittback efter att ha tappat två landslagsbackar. Visst kan man fundera över både hur backlinjen ska komponeras och klara jobbet. Samtidigt – Lantz lämnade Umeå IK som lagkapten. Man brukar väl inte utnämna någon till lagkapten om de inte fungerar ”på den här nivån”? Om Lantz fungerar som startspelare eller inte i just LFC är kanske för tidigt att säga. Hur många gånger har du sett Lantz som startspelare i år? Hur många gånger har du sett Lantz som mittback? Hur många gånger har du sett Lantz göra en hel match i LFC?

          • Har sett Lantz i alla matcher (dock inte som startspelare) Det är skillnad på nivå mellan olika lag. Min bedömning är att hon inte är en startspelare i LFC – ett lag som ska slåss om SM-guld och gå längre än kvart i WCL.

          • OK Ingmar – jag märker att du svarar undvikande eller inte alls på mina frågor ovan. När du skriver att du sett Lantz i alla matcher, så gissar jag att det är hemmamatcher live och ev resten i TV (där det inte är så lätt att avgöra enskilda spelares prestationer)? Du har inte sett henne som startspelare, men bedömer ändå att hon inte duger till det. Det är något annat att vara inhoppare än att veta sin position från start. Jag tycker nog att Lantz bör få chansen (om det nu är mittback hon kommer att bli) under minst ett par matcher innan det går att avgöra hennes färdigheter på den positionen.

      • LFC-försvaret: Andersson-Kildemoes-Arndt-Oskarsson

        Andersson ser jag som gjuten, inte bara i LFC utan även i landslaget – för flera år framöver (kan dock flytta från Linköping efter hösten, hade förhandlingar med Chelsea tidigare). Det är en spelare som jag tycker är mycket bra. Sedan uppstår ett tomrum efter Ericsson (långa uppspel, fasta situationer, inställning, ledaregenskaper). Här hade jag velat få in en etablerad spelare. Vidare hoppas jag Arndt är tillbaka i gammal god form inom kort (jag vet inte hur det ser ut just nu). På högerkanten går det säkert att finna flera olika lösningar med befintligt material. Ser det inte lika akut som mittbacksersättning. Har lite svårt att uttala mig om Kildemoes som mittback, men om hon kan skolas in där så kan det bli bra när Arndt är tillbaka.

      • LFC-försvaret: Andersson-Kildemoes-Arndt-Oskarsson

        Andersom ser jag som gjuten i både klubblag och landslag flera år framöver. Kildemoes kan möjligen skolas som mittback. Arndt är en mittback. Och Oskarsson en möjlig högerback. Den senare positionen är inte lika akut, enligt mig; här kan man säkert finna ersättare i befintligt material. Kanske t.o.m. Maanum kan gå in här?

        Jag är dock orolig för eventuell svajighet i försvaret de kommande månaderna. Alldeles oavsett skadorna på Arndt och Oskarsson – akut i dagsläget. Lantz tycker jag inte håller på den här nivån, i det här laget – av vad jag sett under våren.

        • Beklagar att det blev lite rörigt med dina kommentarer, av någon anledning fastnade de i skräpfiltret om och om igen. Intressanta tankar annars, tycker dock att Lantz absolut håller på den här nivån och hon kan förhoppningsvis visa samma fina form som förra våren när hon nu antagligen får mer speltid igen.

          • Ja, blev rörigt, ser det nu. Det är lugnt för min del.

            O.k. vi får se. Det jag sett hittills har varit något under den nivå jag förväntar mig. Främst offensivt, i passninsspelet. Men också hamnat fel och slagit långbollar i panik.

  2. Om det stämmer med Manuum kan det vara en indikation på att Linköping fortsätter sin värvningsfilosofi från sedan några år tillbaka – yngre utvecklingsspelare. En ”framtidsinvestering” för att matcha eventuella spelartapp eller för att helt enkelt förstärka och skaffa en bredare trupp? Annars hade ju även norska Guro Reiten varit en intressant spelare att lägga vantarna på.

    Kanske också en indikation på att värvningen av en etablerad och ”dyrare” spelare som Asllani mer var en engångsföreteelse än ett framtida huvudspår. Jag skulle dock inte bli förvånad om Fischer dyker upp i Linköping om något år, apropå kopplingar och att avsluta karriären.

    Om bytesaffären Asllani – Samuelsson stämmer är det intressant. Sådana ”raka byten” (utan övergångssummor?) är väl rätt svåra att få till och därmed ovanliga. Att det inte är klart med Bronze kan vara en anledning till och överenskommelse med Manchester att ännu inte gå ut med Samuelssons nya klubbadress, annars hade det för Linköpings del kanske skapat minst frågor om Samuelsson.

    • Såg för övrigt att Wolfsburg och Kellermann haft ögonen på Manuum redan för några år sedan, men Linköping kanske är en lämplig klubb för ytterligare ”förädling”. Tror i varje fall inte att FK Sjögren skulle invända?

  3. Att Linköping vunnit på lotto och därmed ändrat filosofi från förvärv av talanger och lovande spelare till etablerade spelare har aldrig varit särskilt sannolikt. Och ärligt även med pengar, varför skulle man ändra filosofi? Det fungerar uppenbarligen alldeles utmärkt att utmana om och vinna både liga och cup ändå. Asllani får ses som ett undantag, och som flera varit inne på kanske en del av en bytesaffär med Samuelsson.

    För att Linköpings strategi ska fungera gäller det att hålla kvar en stomme av spelare som är lagets ryggrad över ett par säsonger. Att spelarna sen lämnar för större klubbar när de är 24-25 får man helt enkelt räkna med.

    Corren har idag följande artikel: ”Avslöjar – Norges största talang till LFC”. Som bloggaren varit inne på handlar det om Frida Leonhardsen Maanum. I sammanhanget kan man ju även diskutera vem som egentligen avslöjade vad. Bra jobbat bloggaren!

      • Håller med dig, så tajt är det med konkurrensen idag. Det blir svårt att hålla världsspelare ens två säsonger. Men jag tycker man ska observera att även stommen har växt fram, den har utvecklats av klubben under flera år. Sedan när de slår igenom internationellt: SM-guld, skytteliga/assistliga + landslag så kommer anbuden. Så varje vända LFC vinner något så kommer de att utsättas hårt från andra europeiska klubbar; ja, nästen ”köpas sönder.”

        Det räcker inte längre att klubbarna (vissa) gör bra jobb, nu måste också SvFF och det officiella damfotbollssverige (alla) göra något. Om man nu inte vill släppa det helt (kanske man redan gjort?).

  4. En fråga: Hur är det möjligt att värva någon när transferfönstret redan är stängt?

  5. Enligt uppgifter i norska tidningar så skrev Maanum på innan transferfönstret stängdes i fredags. Inte konstigare än så, tydligen…

  6. Om övergången för 18-åriga Frida Maanum till Linköping blir klar har klubben en triss i nordiska talanger – sedan tidigare 17-åriga Emmalina Tulkki och nyligen 20-åriga Nicoline Sörensen. Med exempelvis egna 17-åriga talangen Alva Selerud (finns fler…) blir det en riktig fyrklöver. LFC verkar hålla ställningarna när det gäller att attrahera lovande spelare med sin omtalade utvecklingsmiljö.

  7. Linköping har inte ändrat något i sin strategi, det är fortfarande utveckling, förädling av yngre talanger, + vissa ”hemvändare” (med hög kvalitet) som gäller. Så har det varit de senaste åren. Maanum ska förstås i linje med det. Hon skrev på när fönstret var öppet.

    Vi fick se henne i en startelva och ett inhopp under EM. personligen missade jag det, kan inte uttala mig om vad det är för spelare exakt. Främst mittfältare, i alla fall.

    Det finns ett visst kapital i klubben, både kunskapsmässigt (intellektuellt) och ekonomiskt.
    Det är högt för att vara en svensk/skandinavisk klubb – men relativt lågt jämfört med de allra största klubbarna i Europa.

    Så … när spelarna (ex. Harder, Blackstenius) slår igenom internationellt blir de svåra att behålla i Skandinavien, främst ekonomiskt. Det är en bra affärsmodell i den mån man får betalt som klubb (men med det är det ju lite si och så, tyvärr).

    Correspondenten är inte först med den här nyheten? Det vet vi inte, men klart är att den publicerades här först av Spelare 12 – som ett gediget och trovärdigt rykte, åtminstone; ja, en nyhet, ett avslöjande, skulle jag säga. Snyggt! All cred!

    • Du skriver att det finns visst kapital i klubben. Är det så? I SvFF analys av damallsvenska klubbar för 2016 redovisas att LFC har 54 000 i eget kapital, är det det du menar och kallar kapital eller har du information om nya och betydligt högre siffror? Jag skulle inte kalla 54 000 kapital i någon substantiell mening utan snarare växelpengar i dessa sammanhang. Däremot verkar klubben vara skapligt kostnadseffektiv jämfört med flera andra och lyckades få mycket ”pang för pengarna” 2016. .

      Om man vill diskutera andra kapitalformer så visst har LFC ett kunskapskapital, men det har ju alla elitklubbar. Möjligen använder sig LFC av sitt på ett bättre sätt, vilket kanske märks i förmågan att attrahera spelare.

      Själv skulle jag nog säga att LFC också verkar ha ett gott socialt och kulturellt kapital inom laget, vilket gör att spelare trivs och positiva signaler sprids. Det är ju inte bara så att klubben ”jagar” spelare, utan ibland hör både agenter och spelare av sig. Det tror jag har att göra med andra ”kapital” än just (bara) det ekonomiska.

      Till sist – visst kan pengar (lön) ha betydelse när en spelare lämnar för spel i utlandet, men jag tror inte det är det enda skälet. Jag är inte alls säker på att exempelvis varken Harder eller Blackstenius hade stannat varken i LFC eller i DA även om de fått motsvarande lön som i nuvarande klubbar. Det finns naturligtvis andra drivkrafter än pengar som att utöka sin repertoar som spelare och att förverkliga sin potential.

      • O.k. låt oss göra klart det här: Det jag säger i enlighet med mitt resonemang är att det finns ett ekonomiskt utrymme för att vidareutveckla klubben och tillhöra de främsta. Precis som det finns ett intellektuellt kapital (kunskap, kompetens – hur man sköter en klubb, inom ALLA olika områden, på alla olika nivåer), för samma syfte. Värva spelare, utveckla spel mm. Det som är aktuellt i den här tråden. Inte exakt hur mycket pengar man har.

        Främst ekonomiskt, ja. Klubbar lockar med löner och förmåner, det är ett enkelt faktum. Sedan också den intellektuella miljön. Det tillsammans utgör klubbens kapital, i den ovan nämnda betydelsen.

        En del personer tror att en ”storklubb” bara består av mycket pengar…

        • Det du skriver gör ingenting klarare, snarare tvärtom. Du slutar där du började utan att ha tillfört ett enda trovärdigt argument.

          Om du vill använda det företagsinspirerade ”intellektuellt kapital” så är det naturligtvis upp till dig, men klarare blir det inte. Om du menar kompetens, så varför inte skriva det? Det är knappast några intellektuella giganter i varken traditionell eller utökad betydelse som befolkar klubbar – här eller utomlands. I bästa fall är klubbfolk fotbollskompetenta och bra på affärer – gott så. Att det finns inslag av intellektuell aktivitet (eller snarare viss tankeverksamhet) gör det inte på något sätt motiverat att kalla varken personer inom en klubb eller klubben (ännu mindre) ”intellektuell” eller att tala om ”den intellektuella miljön”. Be en spelare eller ledare beskriva den ”intellektuella miljön” så får du se vad du får för svar….

          Javisst lockar klubbar med löner och förmåner – vem har sagt något annat? Här slår du återigen in en öppen dörr. Jag kan till och med köpa att för en 18-åring från norska Toppserien så kan en liten (med betoning på liten) löneökning bidra till beslutet att ta steget till LFC, men avgörande – knappast. Min poäng är dock att i många fall är lönen i sig inte det enda, eller kanske inte ens det viktigaste, skälet till att exempelvis lämna svensk damfotboll för utlandsspel. Tror man det har man inte så mycket koll på varken vad som motiverar spelare eller människor i allmänhet. Det är en förlegad och endimensionell syn på människor – som egennyttiga rationellt ekonomiskt kalkylerande varelser – den ekonomiska människan är en dröm för dåtidens ekonomer.

          Du skriver att det finns ett ”ekonomiskt utrymme för att vidareutveckla klubben och tillhöra de främsta”. Men kanske bäst att kolla – betyder ”ekonomiskt utrymme” verkligen pengar eller något annat i din begreppsvärld? Vidareutveckla klubben (eller klubbar i allmänhet) kan man sannolikt göra både organisatoriskt och ledningsmässigt med mera, utan särskilt mycket pengar, om idéerna och viljan finns. Med de senast värvningarna har LFC troligen utnyttjat sitt tillgängliga ”ekonomiska utrymme” och några reserver att tala om finns sannolikt inte heller. Det är väl just det här LFC varit riktigt bra på (tillsammans med utvecklingsmiljön) – att få ut mycket för relativt begränsade ekonomiska resurser. Detta styrks för övrigt också av SvFF analys av DA-klubbarnas ekonomi. LFC hade inte den största, men lyckades ändå vinna DA 2016.

          För bara något år sedan riskerade LFC att förlora sin elitlicens om de inte kunde visa positivt eget kapital. Genom bland annat en finansiell transaktion vände de ett miljonminus till ett svagt plus. Förre sportchefen Sjögren betonade upprepade gånger att klubben aldrig skulle kunna konkurrera med pengar. Klubbens ordförande sa för bara cirka ett år sedan (nästan ordagrant): Ge oss tre miljoner så konkurrerar vi med Wolfsburg! Vad av detta tyder på att det finns ”ekonomiskt utrymme”? Några nya stora pengar har såvitt jag vet inte ramlat in. Så, berätta nu gärna vad du vet – och glöm för all del inte att även berätta för LFC:s ordförande, styrelse och ledning – det vet tydligen inte att de har ”ekonomiskt utrymme”! Eller betyder ”ekonomiskt utrymme” bara tillräckligt ekonomiskt utrymme? I så fall slår du för andra gången in en öppen dörr.

          ”Storklubb”? Nej, vem har sagt eller trott att storklubbar bara skulle handla om pengar? Ännu en gång slår du in en öppen dörr. I Norden är kanske FCR, LFC och kanske några till ”storklubbar”. Internationellt knappast. Annars vill jag nog påstå att det främst är kombinationen av att ha en etablerad herrverksamhet och finansiella muskler samt ha nått långt i CL-spel som fyller upp begreppet ”storklubb” på damsidan. Sett på det viset är inga svenska eller nordiska lag storklubbar. Dem hittar du i Tyskland, Frankrike och i allt högre grad i England och Spanien. Det är inte bara sportsliga prestationer och inte heller bara pengar som gör något till en ”storklubb”, men det bidrar.

          Om du eftersöker klarhet är argument och resonemang som understödjer dina åsikter till stor hjälp – både i antal och kvalitet. Hittills saknas detta mestadels. Du kan skriva och upprepa ”enkla faktum” hur många gånger som helst – det blir varken enklare, mer faktum eller klarare för det.

          • Nu är du dessvärre bara grinig. Och bryr dig inte om att läsa det jag skriver på ett välvilligt sätt. Snarare tvärtom. Du misstolkar, antingen medvetet eller för att du helt enkelt inte förstår.

            Nåväl, jag tänker inte förklara något mer för dig, du har fått dina chanser de senaste dagarna.

            Jag läser inte heller dina inlägg fortsättningsvis. mvh

          • Nåväl Ingmar, helt OK för min del. Har man synpunkter och åsikter samt framställer saker som fakta, så får man nog vara beredd på att bli bemött. Jag kommer med intresse och glädje att läsa dina, inte alls ointressanta, kommande inlägg. Någon gång kanske argument och logiska resonemang dyker upp. Lev väl Ingmar och fortsätt hålla på LFC – det är de värda!

  8. Vill bara tillägga att jag tycker att LFC har gjort ett mycket bra jobb under sommaren – det blir väldigt intressant att följa, både kort och lång sikt. .

    Att Samuelsson gick i år är förståeligt. Efter… sju säsonger (?), kan det vara bra med ett miljöombyte. Hon verkar vara i sitt livs form också, ännu bättre (!)