Norge – Island 2-1. Norge till EM.

Total dominans av Island i 40 minuter och klar seger på läktarplats, men sen kom kallduschen gånger två. Norge som bara lånat bollen kortare stunder och knappt slagit en passning rätt fick först frispark som en omarkerad Maren Mjelde snyggt nickade in till 1-0. Två minuter senare kunde en omarkerad Elise Thorsnes pricka in 2-0. Island som i sann isländsk anda körde full fart framåt från start hade fram tills dess vunnit nästan varenda närkamp men hade dock svårt att skapa riktigt heta chanser och var inte kalla nog i de avgörande lägena samtidigt som Norge försvarade sitt eget straffområde bra. Norge hade stora problem med Islands höga och hårda press men när man väl lyckades behålla bollen inom laget i några passningar blev det snart lite kaos i Islands försvar.

I andra halvlek avtog Islands press något och Norge fick något bättre kontroll på matchen. Halvvägs in i andra halvlek tändes dock hoppet för Island när måldrottningen själv, Margrét Lára Viðarsdóttir, satte 2-1 efter matchens klart snyggaste anfall där Island kortpassningsspelade sig igenom det norska försvaret och sedan visade Viðarsdóttir att målsinnet finns kvar med ett otagbart skott i krysset. Efter målet fortsatte Island pressa på framåt men lyckades inte få in bollen, istället var det Norge som ett par gånger om var nära att definitivt avgöra på vassa kontringar. Comebackande Solveig Gullbrandsen var en jätte i det norska laget som annars hade svårt att hänga med i isländskornas tempo. Tung förlust för Island som nu tvingas till ett obehagligt playoff i oktober mot Ukraina, Skottland eller Österrike som är de oseedade playoff-lagen.

Danmark besegrade som väntat Portugal med 2-0 och är klara för EM. Finland förlorade sin sista match mot Ukraina med 0-1 men hade redan säkrat gruppsegern.

Klara för EM: Sverige, Finland, Frankrike, Tyskland, England, Holland, Italien, Danmark, Norge

Till play-off: Seedade: Spanien, Island, Ryssland  Oseedade: Ukraina, Skottland, Österrike