Piteå IF – LdB FC Malmö 2-2

Piteå satsade stenhårt på defensiven och var nära att skrälla ordentligt i sin första hemmamatch. I första halvlek lyckades Piteå med distinkt försarsspel fullkomligt radera ut Malmös chanser så när som vid ett tillfälle. Det var också den enda gången Malmös spel klaffade riktigt ordentligt och ett snyggt samarbete mellan Sara Björk Gunnarsdóttir och Anja Mittag slutade med att tyskan satte 0-1 efter dryga halvtimmen. I det läget var det inte mycket som talade för att Piteå skulle komma tillbaka in i matchen eftersom man offensivt inte varit i närheten av att hota Malmös mål..

I andra halvlek började Piteå anfalla lite mer och lyckades skapa lite fasta situationer på offensiv planhalva. Sofie Persson dundrade in 1-1 efter svagt spel av bortaförsvaret i straffområdet. Nickskarvade Clara Markstedt fram Viktoria Forsmark som säkert prickade in 2-1. Malmö satsade allt framåt i slutskedet men Piteå orkade försvara sig imponerande starkt matchen igenom. Dubbla gula kort och utvisning på Anna Westerlund i slutminuterna gjorde dock att Malmö fick ytterligare övertag och på övertid skickade Paula Radkte in 2-2 i krysset.

Inget av lagen går nog helt nöjda ifrån matchen med det resultat efter hur matchen utspelade sig men i efterhand kommer säkerligen Piteå vara mest nöjda. Det var för övrigt lagets första poäng någonsin mot Malmö. Clara Markstedt var mycket viktig för Piteås offensiv både med sina många löpningar och som bollhållare. Dessutom hade hon många tuffa dueller som med rätta gjorde en och annan Malmö-spelare irriterad. Kul också att se föra årets succéback i Norrettan, Johanna Andersson, gå in respektlöst och göra det riktigt bra mot så starkt motstånd. Men hela laget förtjänar beröm för en fantastisk kämpainsats. Lite märkligt att bänkade Francisca Ordega inte fick komma in i slutet (om hon är frisk), hade ju varit ypperligt läge för Piteå att slänga in en sån teknisk och lurig spelare när Malmö satsade allt framåt.

För Malmös del finns det fortsatt en hel del att jobba på. Aningen omständigt och initiativlöst i anfallsspelet. Endast när laget fick rejäl fart på bollen lyckades man såga sig igenom Piteås kompakta försvar. I andra halvlek skapade laget visserligen en del lägen men åter saknades effektiviteten och då vinner man inte såna här matcher. Katrin Schmidt var en av få i bortalaget som kom upp i hög klass. Hon hade också lagets bästa chanser förutom målen men ribban och en mycket bra Lydia Williams i hemmalaget var i vägen. Den typ av match som Malmö egentligen bör vinna om man ska vara med och slåss om guldet, särskilt med tanke på det kraftiga spelövertaget.

,

Ett svar till “Piteå IF – LdB FC Malmö 2-2”

1. Många var bra i Piteå men jag imponerades nog mest av den f d LFC-spelaren Faith Ikidi som såg precis lika säker och kylig ut i sina ageranden som man minns från hennes tid här. Annars var ju Lydia Williams räddning på Schmidts ’andraläge’ (efter ribbskottet) en riktigt vass räddning och något de som hävdar att damfotbollen saknar bra målvakter borde se.