PK-35 vann Naisten Liiga 2014

Det slogs nytt publikrekord (1592 personer) i finska damligan i Mariehamn där regerande mästarinnorna Åland United tog emot värsta rivalen PK-35 i en helt avgörande guldfinal om årets ligatitel. Publiken fick dock gå hem besvikna då matchresultatet skrevs till 1-2 och PK-35 i sista omgången klev förbi hemmalaget.

Det var en mycket jämn match med mycket kamp som kunde ha svängt åt vilket håll som helst men det var PK-35 som tog ledningen med 0-1 efter mål av Sanni Franssi i mitten av första halvlek. Åland United saknade inte chanser att göra mål och bollen rensades vid flera tillfällen undan vid mållinjen efter kalabalik i motståndarnas straffområde.

I andra halvlek satte Sanna Saarinen 0-2 med dryga kvarten kvar att spela. PK-35 hade sedan ganska bra kontroll på matchen men med några minuter kvar av matchen reducerade Kim Sundlöv till 1-2 och gav hemmalaget lite nytt hopp. Några fler mål blev det dock aldrig och PK-35

Att Åland United inte lyckas försvara titeln känns inte helt oväntat då laget inte alls kännts lika starkt och stabilt som förra säsongen. Spelmässigt har man gått tillbaka och det är mycket långbollar som gäller. PK-35 känns lite tyngre och stabilare överlag men det blev lika jämnt mellan lagen som jag tippade i våras i inlägget ”Inför Naisten Liiga 2014: PK-35 eller Åland United?”.

Skytteligan vanns av PK-35s Sanna Saarinen19 mål före klubbkamraten Sanni Franssi på 18 mål och ÅUs Adelina Engman på 17 mål. Uleåborgslaget ONS flyttas ner och ersätts av Ilves från Tammerfors.