Real Sociedad – Athletic Club 1-1

På en plan bättre lämpad för vattenpolo än fotboll tog Real Sociedad idag emot Athletic Club i ett hett men vått baskiskt derby. Real Sociedad, som bara vunnit ett av lagens tjugo senaste möten såg länge ut att gå mot segern men efter en kvittering i slutminuterna skrevs slutresultatet till 1-1.

Jag har ofta berömt Athletic Bilbao för sitt fina spel men idag blev det inte mycket till spel alls på en mycklet vattensjuk plan. Atheltic Club saknade också sin mittbacksgigant Irene Paredes, i mina ögon Spaniens bästa försvarare, samt landslagets förstemålvakt Ainoa vilket gjorde lagets försvar ovanligt instabilt. Det drog Real Soceidad nytta av och man hade de hetaste chanserna i första halvlek som dock förblev mållös.

Tidigt i andra halvlek tog hemmalaget rättvist ledningen efter en hörna där Ane Bergara styrde in ett misslyckat avslut från hemmalagets sida. Därefter följde en lång jakt på kvittering från bortalagets sida som dock inte de svåra förhållande hade svårt attr få till den där riktiga pressen mot hemmalaget. Man lyckades dock ett par minuter från full tid ändå få inkvitteringen när Nekane Diez var framma och petade in Yolema Corres inspel.

Tungt att tappa segern i slutminuterna för hemmalaget men ändå en framgång efter sex raka derbyförluster och en säsong där man inför dagen låg på 13:e plats i ligan. För seriefyran Atheltic Club var det tredje raka poängförlusten i ligan och man har på senare tid gått från guldutmanare till att snart vara helt borta i kampen om de två Champions League-platserna.

Matchens 5 främsta
1. Ane Bergara (Real Sociedad) – Landslagsaktuella Ane Bergara är inte världens snabbaste mittback men ofta välplacerad. Stod för en rad avgörande ingripanden i dagens match där hon påpassligt petade in 1-0 (51′) och bl.a. räddade en boll på egen mållinje.
2. Arrate Orueta (Athletic Club) – Mittfältaren var en av få i laget som stod upp i kampen när spelet hackade rejält i första halvlek. Bra matchen igenom.
3. Sandra Ramajo (Real Sociedad) – Mycket säker som vänsterback där hon inte släppt förbi sig motståndarna många gånger.
4. Ainara Manterola (Real Sociedad) – Lagets andra mittback stod också för en övertygande insats.
5. Nekane Diez (Atheltic Club) – Bäst i bortalagets offensiv denna dag utan att för den delen göra någon toppinsats. Gjorde ändå det för laget psykologiskt väldigt viktiga 1-1 (88′) i slutet av matchen.