Summering, Elitettan 2013


Det är snart en vecka sedan Elitettan spelades färdigt så det är hög tid för en summering med lite korta tankar  om lagens säsonger. Den första säsongen får nog betraktas som en succé i många hänseenden, framförallt sportsligt. Jag trodde det skulle bli mycket stora skillnader mellan toppen och botten men väldigt få matcher i årets serie har varit givna på förhand. Ekonomiskt är det förstås en tuff serie att spela i med många långa resor. Publiksnittet hamnade på 225 personer.

elitettan1. Eskilstuna United, 60p, målskillnad: 55-21
Utan tvekan årets mest positiva överraskning. Under vintern såg det ganska dystert ut när flera viktiga spelare lämnade klubben och många potentiella nyförvärv tackade nej. Sedan fick man dock in en anglosaxisk trio; super-mittbacksparet Vaila Barsley (hela nio mål i år) och Louise Quinn samt ytterbacken/mittfältaren Méabh De Búrca. Laget stabiliserades ytterligare med namn som Elina Johansson och Frida Svensson. Snabba Felicia Karlsson fortsatte att producera mål och slutade tvåa i skytteligan. Nu väntar ett hårt jobb för att få ihop ett slagkraftigt lag i Damallsvenskan. Klar etta i publikligan med snittet 521 personer, bättre än tre damallsvenska lag i år.

2. AIK, 58p, 53-24
AIK höll för favorittrycket och fixade uppflyttningen men tappade seriesegern i sista omgången. Laget tappade ju en del svenska talanger inför säsongen men värvade klokt och fick in allsvensk rutin i spelare som Jessy Sharro, Julia Molin och Emma Lundh. Återstår att se om laget fortsätter sin satsning på i huvudsak svensk talang, det känns ganska troligt. Nu när Tyresö är enda lokalkonkurrenten i Damallsvenskan kan man ju tycka att det borde finnas tillräckligt med svenska klass-spelare i huvudstadsregionen för att bära ett i stort sett helsvenskt Stockholmslag.

3. IK Sirius, 52p, 52-16  
Säsongen började ju så bra för Sirius med sex raka segrar och noll insläppta mål. Sedan fick man rejält grus i maskineriet och tog bara tre segrar på följande elva matcher. Man hittade sedan segerformen igen men lyckades inte hämta igen allt man tappat. Laget hade under året seriens tätaste defensiv med bara 16 insläppta mål på 26 matcher och trots att man även gjorde många mål framåt så saknade man en riktigt het målskytt. Jenny Jansson och Julia Lyckberg var de främsta målskyttarna men bara med 7 mål vardera. Tyvärr har Sarah Storck som vanligt haft en hel del skadebekymmer.

4. Hammarby IF, 46p, 48-29
Precis som Sirius så fick Hammarby en mycket bra start på säsongen men sedan kryssade laget bort sig totalt med nästa osannolika nio oavgjorda matcher på elva försök och bara en seger på fjorton matcher. Under hösten tog det sedan äntligen rejäl fart i lagets offensiv och man började ösa in mål men då var det alldeles för sent. 17-åriga Emma Jansson kom in i ett rejält målstim och blev lagets främsta målskytt med 11 fullträffar.

5. Kvarnsvedens IK, 39p, 28-23
Mycket stark defensiv men lagets offensiv har varit riktigt blek och endast två lag gjorde färre mål i år. En del av det beror på att lagets anfallsstjärna Ashleigh Gunning skadade sig tidigt på säsongen. Sammantaget en mycket stabil säsong utan stora segrar och utan stora förluster men med avsaknad av det lilla extra.

6. Umeå Södra, 38p, 34-37
Sin vana trogen tog Umeå Södra ganska mycket poäng på hemmaplan. Man har dock åkt på några rejäla förluster på bortaplan och bortaspelet måste man förbättra om man vill komma ännu högre upp i tabellen . Främsta målskytt i laget blev som vanligt evigt unga Therese Kapstad. Sist i publikligan med ett snitt på 117 personer.

7. Älta IF,  36p, 39-33
Årets andra stora positiva överraskning är helt klart Ältta. Jag trodde laget skulle komma klart sist i år, men efter en svag inledning på säsongen med åtta raka utan seger växte laget rejält.  Man har under hösten haft seriens kanske två vassaste spelare i Elin Ekblom Bak och Elaine. Ett av seriens främst utropstecken är definitvt 17-åriga Moa Hedell. Tvåa i publikligan med ett publiksnitt på 331 personer.

8. QBIK, 36p, 32-34
QBIK tappade många tongivande spelare (ex. Linda Nöjd, Julia Spetsmark och RobynDecker) inför säsongen och jag tycker laget gör det mycket bra som når en 8:e plats. Det började dock ganska tungt under våren och laget låg lte pyrt till. Under hösten blev det dock andra tongångar och  anförda av sommarens amerikanska succényförvärv Jocelyn Charette, rutinerade Maria Yatrakis och Mia Skoglund samt årets utropstecken Elsa Hellstrand plockade laget många poäng och tog en mycket stabil mittenplacering.

skytteliga2013_elitettan9. Djurgården, 30p, 36-49
Tappade i stort sätt hela laget efter degraderingen fårn Damallsvenskan och nya, unga Djurgården fick en tuff säsongsinledning. Kvar i laget fanns dock lyckligtvis Alexandra Höglund som vann årets skytteliga, blev utsedd till seriens mest värdefulla spelare och avgjorde en rad viktiga matcher för laget och var helt klart skillnaden mellan en ny degradering och nytt kontrakt. Lagets många talanger hade det tungt inledningsvis men har nu fått en lärorik säsong och kommer vara mer redo för spel i Elitettan nästa år.

10. Hovås Billdal, 27p, 35-46
Hotades av nedflyttning ända in i sista omgången. Trots en hel del damallsvensk rutin i laget så läckte försvaret rejält men nyförvärvet Louise Nordenberg klev fram och blev en vass målskytt, något som laget saknade förra året.

11. Limhamn Bunkeflo, 27p, 33-49
Jag var ganska säker på att laget skulle åka ur i år men man kan tacka en mycket stark vårsäsong, där man efter den inledande förlusten spelade åtta raka matcher utan att förlora, för att man fixar nytt kontrakt. Kul ändå att en klubb som satsat hårt på regionens talanger och på jämställdhet lyckas fixa nytt kontrakt. Nu när man klarat ett tufft första år kan säkert den satsningen fortsätta bära frukt. Nästa säsong är antagligen också Emma Stålhammar tillbaka efter sin graviditet. Hon har saknats i offensiven i år.

12. IFK Kalmar, 24p, 31-43
När IFK Kalmar var så gott som avhakat i botten kom fyra av lagets sex segrar under september och oktober och laget var nära att fixa nytt kontrakt.  Formen kom för sent och p.g.a. en svag och målfattig vår tvingas man nu lämna Elitettan. Laget tappade ju sina två stora målskyttar inför säsongen och dem lyckades man inte ersätta.

13. Öster, 24p, 23-42
Halvvägs in i säsongen låg man på den övre halvan men sedan kom det totala raset. Hösten innehöll bl.a. en svit på sex raka matcher utan att göra mål och sju raka förluster och det hade man inte råd med och klassiska Öster får spela i division 1 2014.  Frågan är när och i vilken form Växjö tar sig tillbaka till eliten. Öster får nästa år konkurrens i division 1 av Hovshaga AIF som blir Växjö DFF med klara ambitioner att avancera i seriesystemet. Ett samarbete mellan lagen skulle säkert bäst gynna Växjö-fotbollen men frågan är om man lyckas komma överens?

14. Sundsvalls DFF, 9p, 21-74
Ett topplag under många år i Norrettan med ambitionen att nå Damallsvenskan men i år gick allt fel. Året började illa med tunga spelartapp som Julia Bhy och Hanna Glas och skadebekymmer på många spelare, fortsatte med ett antal misslyckade värvningar och värvningsförsök och klubben var aldrig nära att fixa nytt kontrakt. Minst gjorda och flest insläppta mål.