Sverige – Danmark 2-0

Sverige bjöd på härlig energi och besegrade ett blekt Danmark med 2-0 i sin första match i Algarve Cup 2014. Just energin och det fina press-spelet var det Sverige vann matchen på och det är alltid härligt att se ett så inspirerat landslag. På minuskontot finns även denna gång passningsspelet där man kan önska mer från nästan alla i laget. Det var en match som Sverige hade ganska bra kontroll på i nästan 90 minuter men det krävdes fasta situationer för att vaska fram riktigt heta chanser. Eftersom Danmark inte bjöd på så mycket till motstånd känns den svenska insatsen lite svårbedömd och det blir spännande att se hur det ser ut mot USA och Japan.

Kosovare Asllani är i riktigt bra form och var skicklig med bollen och var lite av matchens lirare under den timme hon spelade. Hon satte 1-0 i kalabaliken framför mål efter att Nilla Fischer nickat i ribban på Therese Sjögrans inlägg. Just Therese Sjögran gjorde också en riktigt bra match. Hon känns piggare än någonsin och jobbade hårt matchen igenom både offensivt och defensivt.

Hela offensiven sprudlade av energi i första halvlek och man pressade effektivt danskorna. Outröttliga duon Antonia Göransson och Sofia Jakobsson är två spelare som just den typen av spel passar allra bäst. Båda stod för klart godkända insatser även om man önskar att de ska få till det lilla extra i och runt straffområdet lite oftare. Caroline Seger skötte sin roll som defensiv mittfältare utmärkt denna dag och styr tempot bra. Lisa Dahlkvist slet som vanligt hårt och gör också en stabil insats. Skulle dock vilja se henne komma till avslut lite oftare, antingen med skott eller på nick i straffområdet.

Hedvig Lindahl i målet hade en väldigt lugn kväll då Danmark knappt skapade en enda chans. Backlinjen gjorde sitt jobb matchen igenom och hade det också ganska lugnt. Nilla Fischer regerade som vanligt i luften och det såg stabilt ut där bak tillsammans med Charlotte Rohlin, som för övrigt nickade in 2-0. Lite väl många svaga uppspel från mittbackarna om man ska vara kritisk.

Fyra ytterbackar fick varsin halvlek. Elin Rubensson gjorde på nytt en stabil insats, denna gång som vänsterback, och stod också för assisten till 2-0. Jag tycker fortsatt hon är ytterbacks-framtiden för Sverige. Även Jessica Samuelsson gjorde sitt jobb bra på högerbacksplats- Det gjorde också Lina Nilsson som bytte av henne i halvtid. Sara Thunebro bytte av Rubensson i halvtid och skötte sig också helt ok. Ytterbackarna var dock relativt anonyma i offensiven matchen igenom. Även Danmark testade för övrigt nytt på ytterbacksplats där Sanne Troelsgaard Nielsen, flera gånger om skytteligavinnare i danska ligan, klev ner i backlinjen och tillhörde Danmarks bästa spelare för dagen.

Piggast av inhopparna var kanske Emma Lundh som vågade utmana och kom till flera inläggslägen. Även Emmelie Konradsson, Emilia Appelqvist och Hanna Folkesson fick lite speltid men hann inte riktigt övertyga. Samtidigt hade dock matchen ryckts sönder lite av alla byten och övriga spelare hade mattats en del.

I den andra matchen i Grupp B spelade USA och Japan 1-1. Ett smickrande resultat för Japan som, framförallt i andra halvlek, var rejält tillbakapressade. Sverige möte USA på fredag i nästa match. I Grupp A besegrade Kina Norge med 1-0. Tyskland körde över Island med 5-0.