Sverige – England 4-1

Efter en lite svajig inledning på matchen visade Sverige klass och besegrade helt rättvist England med imponerande 4-1 på Skarsjövallen i Ljungskile inför 4524 åskådare. Nu ska man väl kanske inte sväva iväg alltför mycket över resultatet, det är ju trots allt i EM som det gäller, men det är ändå starkt att besegra England så övertygande.

Sverige rivstartade matchen och skapade flera fina lägen under de första minuterna där Kosovare Asllani borde ha gjort mål. Sedan kom England in i matchen och tog över initiativet. Engelskornas kortpassningsspel var betydligt bättre än det svenska och det började se lite oroväckande ut. Det slarvades dessutom en hel del i den svenska defensiven och det var just slarv i försvaret som gav England 0-1 (’13) genom Ellen White. Sverige satsade främst på långa bollar i djupled och de längre anfallen som man hoppades få se uteblev.

Sedan kom så vändningen när Sverige på några minuter efter ca halvtimmen spelad vände matchen. Marie Hammarström satte en precis passning i djupled till Antonia Göransson som rusade in i Englands straffområde och satte kvitteringen till 1-1 (’30). Några minuter senare snodde Caroline Seger bollen högt upp i plan skickade in ett inlägg som Kosovare Asllani skarvar till Lotta Schelin som petar in 2-1 (’33). Redan där känns det som att luften går ur England lite samtidigt som svenska spelarna självförtroende får ett uppsving. Antonia Göransson tycker jag var bäst i Sverige i första halvlek men hon klev av i halvtid med lite sjukdomskänningar.

I andra halvlek spelade Sverige ut England som föll ihop totalt och inte fick något att stämma. Framförallt saknades Steph Houghton och Casey Stoney som klev av i halvtid och lämnade ett osäkert försvar kvar på planen. Sveriges passningsspel blev också allt bättre, defensiven rejälare och vi skapade ovanligt många målchanser. Sverige släppte aldrig initiativet i andra halvlek och det var kul att se den svenska offensivlustan fortsätta matchen igenom. Caroline Seger satte kyligt 3-1 (’51) framspelad av Schelin efter att Anita Asante tappat bollen. Seger var mycket vass matchen igenom på offensiv planhalva. Defensivt tycker jag hon var aningen för slarvig i första halvlek men spelade upp sig rejält i andra. Lotta Schelin satte sedan 4-1 (’68) som kunde ha blivt än mer. Både Lotta Schelin och Kosovare Asllani var åter bra i offensiven.

Sveriges backlinje hade bra koll på England botsett från Englands bästa period i mitten av första halvlek då det stundtals blev väl rörigt och plottrigt från svensk sida. Charlotte Rohlin gjorde en stark match och toppformen är helt klart på väg. Hon borde också ha satt minst ett mål idag då hon fick ett par fina lägen vid offensiva hörnor. Nilla Fischer blandade superbrytningar med mer tveksamma försvarsinsatser men satte ett par riktigt läckra långpassningar. Även ytterbackarna Sara Thunebro och Jessica Samuelsson stod för klart godkända insatser. .

Oerhört lovande Jordan Nobbs och Toni Duggan kom in för England men fick inte riktigt till det och vägde lite lätt mot Sveriges fysiska spel. Duggan hade dock ett fint skott där Kristin Hammarström fick göra en riktigt vass räddning. Hammarström var som vanligt mycket stabil. England kan vara väldigt nöjda med att Karen Carney gjorde ett starkt inhopp trots att hon har varit borta hela våren. Hon stod bakom nästan allt det som England lyckades skapa i andra halvlek. Oroande för England att mittbacken Sophie Bradley tvingades utgå med en fotskada.

De svenska inhopparna gjorde det riktigt bra rakt igenom och visade att vi har en mycket stark bänk. Lisa Dahlkvist kom in och vann boll på mittfältet och tog åter upp kampen om en plats i startelvan. Fin passning fram till Lotta Schelins 3-1. Samtliga tre innermittfältare stod dock för fina insatser idag så kampen fortgår. Therese Sjögran gjorde också en bra comeback i landslaget. Som alltid passningssäker och slog många precisa bollar i djupled och flera bra hörnor. Inte heller hon är helt borta från startelvan men hon kommer nog främst vara en trygg inhoppare under turneringen. Mycket pigg var också Sofia Jakobsson som känns i mycket bra form. Även hon väldigt trygg med bollen och skapade en hel del i offensiven när hon kom upp som forward. Kanske det främsta hotet mot Josefine Öqvist på högermittfältsplats. Öqvist fick inte ut så mycket av sitt spel idag men jobbade hårt.

Vid ställningen 4-1 fick också Jenny Hjohlman och Amanda Ilestedt göra landslagsdebut som de klarade på ett utmärkt sätt. Även Emmelie Konradsson fick lite speltid i matchen.

Ett svar till “Sverige – England 4-1”

1. Jag tycker Sverige var bättre hela matchen, I början var jessica Samuelson lite väl rak i sina atacker och glömde förmodligen att styra (det virriga) och målet som England gjorde föregicks inte av slarv utan en dålig mottagning av Rohlin, Men om om England var svaga eller Sverige starka är svårt att säga, men som sagt Sverige var bra ! bara Öqvist tycker jag inte höll riktigt måttet, skulle föredra Sofia Jacobsson