Sverige – Island 4-0

Sverige hade inga problem att besegra Island som inte alls kunde hänga med i Sveriges tempo i matchinledningen. Sverige fick en drömstart i matchen med mål redan efter tre minuter och innan halva första halvlek var spelad stod det 3-0. Därefter sjönk tempot allt eftersom men Island var aldrig nära att komma tillbaka in i matchen. Kassaskåpssäker seger mot ett blekt Island. Svårt att värdera hur långt spelet kommer räcka i en semifinal men skönt att se att det svenska anfallsspelet fungerar så bra.

Startelvor
Sverige: K. Hammarström – Thunebro, Rohlin, Fischer, Samuelsson – Jakobsson, M. Hammarström (Dahlkvist), Seger, Öqvist (Göransson) – Asllani, Schelin (Konradsson)
Island: G. Gunnarsdóttir – Gísladóttir, Atladóttir, Jónsdóttir (Viggosdóttir), Lárusdóttir – Brynjarsdóttir, S. Gunnarsdóttir – Ó. Viðarsdóttir, M. Viðarsdóttir (Jensen), Friðriksdóttir (Þorsteinsdóttir) – Hönnudóttir
Mål: 1-0 Hammarström (’3), 2-0 Öqvist (’14), 3-0 Schelin (’19), 4-0 Schelin (’59)
Publik: 7468

Matchens 5 främsta
1. Kosovare Asllani, Sverige – Ny jättefin insats av Asllani som spelar underbar fotboll just nu. Inblandad i det mesta i anfallsväg.
2. Lotta Schelin, Sverige – Två mål och en assist. Schelin fortsätter att leverera och ryckte i skytteligatoppen. Härligt att se att hon sätter sina chanser.
3. Marie Hammarström, Sverige – Hammarström visade vägen vilja och attityd från avspark och satte tidigt målet. Kul att se att hon vågar skjuta.
4. Caroline Seger, Sverige – Gjorde det mesta rätt idag både som spelfördelare och bollvinnare.
5. Jessica Samuelsson, Sverige –  Dags att lyfta fram Samuelsson lite som precis som mot Italien stod för en fin insats och jag tycker hon var bästa i svenska backlinjen idag. Det finns fortfarande en del att jobba på i passningsspelet men hon hittade också en hel del fina passningsvägar under matchen. Alltid spelbar i offensiven och tar alltid jobbet hem.

Övriga svenskor: Härligt att se Antonia Göransson i andra halvlek där hon visade upp ett helt annat spel än i de tidigare matcherna. Vågade åter göra det hon är bra på; sätta fullt framåt och utmana motståndarna. Sofia Jakobsson gjorde en stabil insats men var inte riktigt lika het som mot Finland i gruppspelet. Helt ok insats också av Josefine Öqvist som bara fick spela en halvlek men hann göra mål.

Fortsatt lite tveksamheter kring Sara Thunebros form och hon gjorde ingen toppmatch idag heller. För Charlotte Rohlin och Nilla Fischer gäller att slipa än mer på uppspelen, där slogs det bort en hel del bollar även idag. De stod dock ganska lätt emot de små försök till anfallsspel som Island försökte sig på. Kristin Hammarström hade en väldigt lugn dag i målet och sattes inte alls på prov.

Lisa Dahlkvist fick åter en del speltid i andra halvlek och var åter stabil. Även Emmelie Konradsson fick lite speltid i andra halvlek men kom inte riktigt in i matchen.