Sverige – Schweiz 1-0

Sverige besegrade Schweiz med 1-0 och har ett bra läge att nå OS när en match återstår. Man får inte förlora mot Holland i sista matchen men oavgjort räcker för avancemang. I dagens möte var den svenska vinsten ett av få glädjeämnen i en dålig fotbollsmatch där jag tycker Sverige i det stora hela står för en ganska svag insats och vinner tack vare att man möter en ännu svagare motståndare.

Det var två ganska passiva lag som inledde matchen. Jag hade förväntat mig ganska hård press från det schweiziska mittfältet men där kom man nästan med en B-uppställning och hade inte så mycket att säga till om.

Att  Schweiz kom till start med en, i ärlighetens namn, ganska svag startelva lyckades dock inte Sverige utnyttja särskilt bra. Det svenska passningsspelet var stundtals bedrövligt och bollarna gick ut över kantlinjen nästan lika ofta som de gick till medspelare. Mottagningar, bollbehandlingar och avslut var inte mycket bättre.

I slutet av första halvlek får Sverige ändå ett mål, men även det lite tveksamt och borde nog ha varit offside om nu inte Lotta Schelins ribbskott som studsade ner vid mållinjen redan var inne i det första läget. Den bollen kom ut till Lisa Dahlkvist som skickade bollen mot mål där Caroline Seger nickade in den alldeles vid mållinjen.  1-0 till Svberige i halvtid.

Det svenska var i korta perioder mer kontrollerat i andra halvlek där dock Schweiz i andra perioder såg till att göra det rejält darrigt i det svenska försvaret. Så väldigt många heta chanser lyckades dock inte schweiziskorna skapa och Sverige orkade jobba i defensiven hela vägen och höll undan till seger.

Precis som senast lyckas inte Sverige spela sig fram till särskilt många heta chanser och det är åter nästan bara vid fasta situationer som motståndarmålvakten testas. Lyckligtvis jobbar hela svenska laget åter hårt för varandra och det var det som säkrade ännu en härlig seger.

Lite korta tankar om spelarna:

Hedvig Lindahl gör åter en väldigt säker insats i målet och där finns inte mycket att klaga på.

Jag tycker också att de båda nykomlingarna i backlinjen gör riktigt bra matcher.Emma Berglund kändes väldigt trygg och utnyttjade sin snabb till att snabbt komma upp i rygg på de schweiziska anfallarna så att de inte hann vända upp. Jessica Samuelsson kändes också stabil i defensiven och det var ofta när hon klev fram som Sverige hotade i offensiven.

Linda Sembrant var åter bra i luften, samarbetet med Berglund utmärkt, men passningsspelet rent svagt. Det var det stundtals också från Magdalena Ericsson som jag dock ändå åter tycker gör en riktigt bra match. Bra defensivt, bra hörnor och ett vasst inlägg i slutet som förtjänade ett bättre öde.

Lisa Dahlkvist och Caroline Seger ser till att mittfältet åter är stabilt och även om de inte gör några supermatcher offensivt så har de ändå ganska bra kontroll på defensiven. Josefin Johansson fick spela första halvlek men kändes inte lika trygg i sin roll som Emilia Appelqvist i förra matchen.

Sofia Jakobsson var inte vän med bollen och det är synd för hon fick den ganska ofta men lyckades sällan skapa något riktigt farligt. Bör nog nicka in tvåan i andra halvlek. Hårt jobb som vanligt och fixade några hörnor. Olivia Schough var tämligen osynlig i första halvlek men kom bättre med i matchen när hon spelade på mittfältet i andra halvlek.

Lotta Schelin jobbar ganska bra även denna match men måste göra det bättre i superläget hon fick gratis i första halvlek. Ser dock till att Sverige lyckas låsa fast bollen lite i offensiven i andra halvlek. Stina Blackstenius kom in i halvtid och gör en pigg insats. Det kändes klart farligare när hon hade bollen än de andra anfallarna och det såg ut som om de schweiziska försvararna tyckte det samma.

Nilla Fischer kom in i slutet för att säkra upp defensiven. Kunde dock ha ställt till det när hon orsakde en frispark i farligt läge i slutminuten.

Norge besegerade Holland med 4-1 i den andra matchen och Norge har god chans att på målskillnad ta sig till OS om Holland besegrar Sverige samtidigt som norskorna besegrar Schweiz. För Sverige gäller alltså minst oavgjort mot Holland för avancemang. Holland går till OS om de vinner mot Sverige och Norge tappar poäng eller om de hämtar in Norges klart bättre målskillnad.

13 svar till “Sverige – Schweiz 1-0”

1. Börjar tycka synd om Rolfö som nu fått se vår forwardstrio totalt köra fast två matcher i rad utan att få någon speltid. Även om Schelin, Schough och Jacobsson jobbar förtjänstfullt så skapar de ju nästan ingenting mot två lag som om vi ska vara ärliga inte har några superförsvar/målvakter att skryta med. Faktum är ju att Blackstenius på sina 45 ’godkända men inte mer’ minuter ändå skapar mer än de tre tidigare nämnda gjort tillsammans under båda matcherna.

Vad som är värre är ju att matcherna som de gestaltat sig hade varit perfekta för Rolfö att göra inhopp i då hennes största styrkor jämfört med övriga forwards är fysiken och förmågan att suga åt sig bollen. Tänk så mycket mindre tillbakapressade vi hade varit med henne att slå uppspel på, Schelin försökte fylla den rollen och lyckades till viss del men hon är ju i mina ögon på tok för mjuk i närkampsspelet.

Det ska också noteras att vårat mål såg väldigt misstänkt ut och kändes som offside (även om du mycket väl kan ha rätt i att Schelins dunderskott kan ha varit inne) samt att Schweiz borde haft en straff när Jessica Samuelsson kom in snett i en duell och inte var i närheten av bollen i början av matchen. Även om Jessica i övrigt gjorde en bra match så var det en plump i protokollet helt klart.

2. absolut ingen offside den schweiziska backen stog ju typ inne i målet

• Jag instämmer i att det är en schweizisk försvarare på fel sida men jag tycker nog att Seger är på fel sida om målvakten som är näst sista försvarare. Verkligen inte lätt för domaren att se i den situationen.

3. Sverige har haft ett fint flyt så här långt. Hoppas det fortsätter.
    Noll målchanser mot Schweiz, om man inte räknar Schelins som fick en bjudning i första men som inte fick iväg något skott. Segermålet misstänkt offside, men domaren dömer. Ibland för, ibland emot.
    1-0 mot Norge kunde lika gärna ha varit oavgjort eller förlust. Men tur förtjänar man ju, enligt sportspråket….
    Sverige spelar dock – äntligen – efter sina resurser. Inte snyggt men effektivt.
    Två-tre pass i backlinjen, sedan tjong iväg med bollen så djupt ner som möjligt. Därefter stenhård press av Schelin-Jakobsson-Schough. Fortsätt så, på den inslagna vägen, och OS-platsen grejas på onsdag!
    Till LFC-Martin: Svårt att motivera Rolfö på plan när Sverige spelar som man gör. Med 10.000 löpmeter i kroppen i hög fart är hon nog inte heller så pigg i offensiven/avsluten. Då passar nog Hammarlund bättre med hård Pite-träning bakom sig.
    Lite LFC-plus, Martin: Magdas vänsterfot som legat bakom båda segermålen!

4. Tycker det såg stabilare ut med Berglund än med Fisher som mittback.

5. Till nicke: Tror nog det till viss del berodde på att Berglund kunde fokusera mer på sitt jobb än Fischer kunde då hon hade en ytterback utanför sig istället för en yttermittfältare. Inget ont om Rubensson men hennes styrkor är för mig nästan uteslutande offensiva. Men annars håller jag med om att Berglund såg stabil och ut även om det var mer blandad kvalité på uppspelen än man brukar se från henne.

Till Svenneberka: Min tanke med inhopp från Rolfö var ju inte att hon skulle in och löpa som de andra utan bli mer av en targetspelare att slå uppspelen på för att ge möjlighet till lite lugn och ro. Mot Schweiz tyckte jag Blackstenius gjorde just den biten helt ok och ju faktiskt skapade en hel del oreda under sina 45 min. Hammarlund fick ju speltid mot Norge och skapade precis som vår ordinarie trio i princip ingenting under matchen. Vad gäller hennes träning så konstaterar jag att hon nu spelar (och tränar) i Göteborg och hur länge träningen från Piteå är relevant blir svårt att säga. Man kan ju också konstatera att LFC spelar 4-3-3 (och får jag anta då också lagt upp träningen därefter) och därför borde deras spelare vara lämpade att spela 4-3-3 även på landslagsnivå.

6. Hade inte varit helt dumt att haåde Rolfö och Blackstenius tillsammans på planen i slutet av matchen. Dels komplementerar de ju varandra bra men är ju också rimligtvis väldigt samspelta.

7. Jag hade också velat haft Rolfö på plan – i varje match. Hon är en väldigt bra spelare med avig stil, som kan vända, vrida, ta emot, fördela samt gå på eget genombrott. Men om Rolfö nu ska göra ett inhopp (vilket jag tror på mot Nederländerna) måste ju övriga spelare rätta sig efter henne och byta taktik/spelsätt en aning. Då kan man inte fortsätta med långa djupledsbollar.
    Även om det är trist och destruktivt har trots allt spelarna hittat ett spelsätt som man tror på och som bevisligen ger resultat.
    Blackstenius gjorde ett godkänt inhopp, men hon hade inte toksprungit i 45 min….
    Att jämföra Linköpings 4-3-3 med landslagets går inte. Bara samma sifferkombination. Det är ett totalt olikt spel, LFC som alltid spelar genom mittfältet, vårdar bollen, får med ytterbackar, har långa anfall, använder gärna instick mellan innerbackar och ytterback o s v. Dessutom Harder lite bakom Blackstenius/Rolfö som ”nummer 10”.
    Det klarar inte de svenska spelarna av, de är för otekniska (brist på passningskvalitet) för att ha ett eget spel från backlinjen, via mittfält och upp till anfall. Därför kör man med långa bollar på forwards och vips har Sverige ett vinnande koncept som kan räcka ända till Rio.
    Bäst hittills: Hedvig Lindahl.