Sverige – Tyskland 1-2

Sverige föll mot Tyskland med 1-2 i vänskapsmatchen inför 6823 personer på Behrn Arena i Örebro. Det får väl ses som ett hyfsat rättvist resultat då Tyskland kom till lite fler farliga lägen än vad Sverige gjorde. Spelmässigt var det dock ganska jämnt och trots förlusten finns det en hel del positivt att ta med sig från matchen.

Först och främst så fick vi se en första halvlek där det sprudlade av energi i det svenska laget. Det är just den energin Sverige måste ha för att kunna mäta sig med de allra bästa lagen.  Sverige gick ut och pressade högt och hårt med hela laget men lyckades tyvärr inte sätta sig själva i i så många bra lägen.

I andra halvlek försvann enerigin ur det svenska laget och den kollektiva pressen blev till enmanspress. Tyskland tog över kommandot och spelet och pressade tillbaka Sverige. Halvvägs in i halvleken vände det hela och Sverige började etablera sig på Tysklands planhalva igen. Då kom också det svenska ledningsmålet när Lotta Schelin snappade upp vänsterbacken Jennifer Cramers svaga bakåtpassning och rundade Nadine Angerer i målet och satte 1-0 (68′).

Den tyska kvitteringen lät dock inte vänta på sig och Dzsenifer Marozsan satte 1-1 (76′) med en frispark direkt i mål lite för enkelt genom ett gigantiskt hål i muren. Bara minuter senare satte en omarkerad Alexandra Popp 1-2 (79′). Sverige jagade sedan kvittering men det var först med Fridolina Rolfös inhopp i slutminuterna som ett par heta chanser vaskades fram dock utan utdelning.

Till det positiva  hör att man under stora delar av matchen har ganska bra kontroll på Tyskland och matchar dem nästan spelmässigt. Under perioder fungerade det svenska kortpassningsspelet också riktigt bra och man hade bollen under kontroll under längre perioder på offensiv planhalva mot en så stark motståndare. Till det negativa hör att man trots stundtals fint spel skapar oerhört få heta chanser.

Angående spelarnas insatser:

Carola Söberg utstrålar tyvärr inte säkerhet i sitt agerande och är ibland lite för fastlåst på linjen. Tveksamt agerande vid 1-1-målet.

Emma Berglund som vänsterback var startelvans överraskning men en överraskning som gav mersmak. Med tre starka mittbackar i defensiven blev det en helt annan stabilitet i laget. Berglund raderade ut Lira Alushi och gör en bra defensiv insats med sin tyngd och snabbhet. Offensivt finns det en hel del att önska men annat var injte heller att vänta.

Linda Sembrant var stabil i defensiven men det långa passningsspelet satt inte denna dag.

Nilla Fischer har inte visat samma dominans i defensiven i år men gör i stort en bra landskamp. Hade dock inte koll på klubbkamraten Alexandra Popp vid målet.

Elin Rubensson gör en riktigt bra match där främst passningsspelet var avsevärt mycket bättre än i en del av hennes tidigare landskamper. Måste jobba på positionsspelet som gav lite onödiga lägen för Simone Laudehr på hennes kant. Hade annars bra koll på Laudehr under stora delar av matchen och var även mycket aktiv i offensiven.

Caroline Seger gör en ny mycket stark insats och jag tycker hon är Sveriges bästa spelare ikväll. Gjorde ett stort jobb i defensiven och fick som väntat inte ut så mycket i offensiven mot ett starkt lag som Tyskland.

Lisa Dahlkvist gör en riktigt bra första halvlek och spelade med mer energi än jag sett på länge. Klart positiv insats och hennes hårda arbete och styrka ger större defensiv stabilitet. I passningsspelet finns dock mer att hämta.

Malin Diaz ersatte Dahlkvist i halvtid men det tog nästan halv halvleken innan hon kom in i matchen. Skicklig när Sverige hade bollen under kontroll på offensiv planhalva men inte till mycket hjälp i det defensiva spelet och där ligger hennes problem.

Therese Sjögran firade imponerande 200 landskamper med att göra en bra match. Som alltid bra i passningsspelet men jobbade också hårt i 90 minuter.

Lotta Schelin firade målrekord och snodde påpassligt den svaga tyska hempassningen. Gör i övrigt kanske inte någon av sina bästa landskamper men ändå en stabil insats av Schelin som har en hög lägstanivå.

Sofia Jakobsson gör en mycket bra första halvlek och jobbade stenhårt i pressen och låg också bakom de svenska chanserna då hon ett par gånger tog sig förbi på kanten och kom till bra inlägg. Försvann dock nästan helt i andra halvlek.

Kosovare Asllani gör en relativt anonym insats och får inte ut lika mycket av sitt spel ute på kanten men är alltid säker i bollbehandlingen.

Olivia Schough bytte av Kosovare Asllani med timmen spelad och gör ett av sina bättre inhopp och passningen till Rolfö i slutminuterna var riktigt bra. Gjorde klart större intryck än Emma Lundh som bytte av Jakobsson med kvarten kvart men som var ganska osynlig.

Fridolina Rolfö fick komma in när endast fem minuter återstod av ordinarie tid. Alldeles för sent förstås men hon hann visa att hon ska få fler chanser och blev väldigt involverad i spelet under sin korta tid på planen och tog för sig i offensiven.