Tyresö FF – LdB FC Malmö 2-3

Tyresö FF hade chansen att så gott som avgöra Damallsvenskan redan idag men LdB FC Malmö ville annorlunda och räddade spänningen i serien med resultatet 2-3. Båda lagen står nu på 30 poäng men Tyresö leder på bättre målskillnad +28 mål mot +22.

Matchens första halvlek bjöd inte på särskilt publikfriande spel utan det var två lag som präglades av rädsla, lågt tempo och defensiv taktik snarare än mod och offensivlusta. Framförallt var det ett ovanligt defensivt Tyresö på hemmaplan. Malmö var laget som ville lite mer framåt men hade inte tillräcklig kvalitet och hade oerhört svårt att skapa något mot ett säkert spelande Tyresö. Det var istället Tyresö som på snabba omställningar skapade de hetaste lägena och tog också ledningen när Jennifer Hermoso snyggt placerade in bollen vid stolproten till 1-0 (’9).

I andra halvlek tog matchen bättre fart när Malmö jagade kvittering. Den kom också när laget sågade sig igenom Tyresö-försvaret med fint kortpassningsspel och Ramona Bachmann avslutade till 1-1 (’64). Då kändes det som Malmö var på väg att ta över matchen rejält. Men under några, för laget, olyckliga minuter förändrade förutsättningarna. Amanda Ilestedt fällde Christen Press i fritt läge och blev målchansutvisad. På den efterföljande frisparken satte Line Røddik-Hansen läckert 2-1 (’71) i krysset. Med en spelare mindre på planen lyckades Malmö ändå hålla uppe spelet och kvitteringen kom också när Lina Nilsson frispark ställde Tyresös målvakt Carola Söberg och studsade in till 2-2 (’78). Glädjen var sedan total när Ramona Bachmann sedan också stötte in segermålet 2-3 (’84) på Anja Mittags perfekta inspel.

Ramona Bachmann, Anja Mittag, Lina Nilsson samt inhoppande Katrin Schmidt gjorde alla en riktigt bra match för Malmö där spelarna överlag kändes lite hetare och viljestarka. Anja Mittag låg bakom väldigt mycket i offensiven i andra halvlek, inte minst två av målen.  Viktigt också att Ramona Bachmann börjar göra mål, kanske släpper målskyttet rejält nu, precis som förra hösten. Lina Nilsson slapp möta Marta idag och hade inga problem att freda sin kant, och följde som vanligt med bra i offensiven. Katrin Schmidt kom in och vann väldigt mycket boll.

Jag tycker Tyresös spel var lite märkligt, väldigt defensivt och avvaktande nästan matchen igenom. Jag hade helt klart förväntat mig en mer offensiv inställning inför storpubliken 2862 personer. Saknaden av Marta var stor och på lagets vänsterkant hände knappt något i hennes frånvaro. Tyärr verkar hon också bli borta en längre tid då hon drabbats av diskbråck. Ett mycket tungt avbräck för klubben men förhoppningsvis är hon tillbaka när det är dags för viktiga matcher i Champions League. Kul att se Linda Sembrant göra en hel match igen även om hon har en bit kvar till toppformen. Verónica Boquete var som vanligt bra på mittfältet och även Lisa Dahlkvist gör en bra insats.