UWCL: 16-delsfinal, match 1

BIIK (Kazakstan) – FFC Frankfurt (Tyskland)  2-2
(Gabelia 50′, Nikolic 90 +1′Boquete 66′, Marozsan 85′)
Det blev en rejäl skräll direkt när BIIK från Kazakstan lyckades nå oavgjort på hemmaplan mot storlaget Frankfurt. BIIK satsade förstås i huvudsak på defensiven där man var välorganiserade men man var också farliga i sina kontringslägen mot ett blekt Frankfurt-försvar. I offensiven var Frankfurt alldeles för orörligt och för långsamma i passningsspelet och hade ganska svårt att skapa heta lägen mot den försvarsmur motståndarna satte upp men borde ändå ha gjort fler mål.

Ryazan (Ryssland) – FC Rosengård  1-3
Mer om matchen

Apollon LFC (Cypern) Brøndby IF (Danmark)  1-0
Apollon kom till start med en nästan helt ny elva jämfört med i gruppkvalet och utan en enda cypriotisk spelare men med bl.a. engelska landslagsspelaren Lianne Sanderson, svensk-amerikanska Hanna Terry och ett gäng amerikanskor med kända namn som Yael Averbuch och Danesha Adams. Första halvlek var jämn och båda lagen hade lägen att göra mål. I början av andra halvlek hade Brøndby ett visst spelövertag men i slutskedet avgjorde Apollon efter en tveksam straff. Matchens lirare Simone Boye Sørensen var en gigant i danskornas försvar och straffskytten Lianne Sanderson het i Apollons offensiv.  Återstår att se vad som har störst betydelse nästa vecka, hemmaplan för Brøndby eller att Apollon blivit mer samspelt.

Osijek (Kroatien) – Zürich (Schweiz)  2-5

Medyk Konin (Polen) – Glasgow City (Skottland)  2-0
Medyk Konin har skaffat sig ett utmärkt utgångsläge i detta ovissa dubbelmöte som dock fortfarande är långt ifrån avgjort.

Gintra Universitetas (Litauen) – Sparta Prag (Tjeckien)  1-1

Stabæk (Norge) – VfL Wolfsburg (Tyskland)  0-1
Stabæk kom till matchen med flera landslagsspelare på skadelistan och fick ytterligare två på den samma under matchens gång. Det underlättade förstås inte för laget i mötet mot de regerande mästarna men man kämpade i alla fall hårt i defensiven och gjorde det svårt för Wolfsburg. Nilla Fischer nickade in the det avgörande målet i andra halvlek.

MTK (Ungern) – Neulengbach (Österrike)  1-2

FC Twente (Holland) – Paris Saint-Germain (Frankrike)  1-2
Kosovare Asllanis fina höstform håller i sig och hon gjorde första och spelade fram till det andra målet när PSG redan efter 20 minuter hade full kontroll och såg ut att ha avgjort matchen. Asllanis skott upp i bortre krysset var för övrigt riktigt snyggt. I andra halvlek kom dock Twente tillbaka oerhört stark och reducerade. Man jagade sedan kvittering och det hade inte varit orättvist om man lyckats mot ett oväntat blekt och osäkert PSG.

Slavia Prag (Tjeckien) – FC Barcelona (Spanien)  0-1

Pomurje (Slovenien) – Torres (Italien)  2-4

Liverpool FC (England) – Linköpings FC (Sverige)  2-1
(Davison 14′, Dowie 73′ – Minde 37′)
Linköping har satt sig i ett ganska svårt läge efter förlusten på bortaplan men man har åtminstone det viktiga bortamålet med sig så att 1-0 hemma räcker alltså. Det hade dock känts klart bättre om man lyckats fixa oavgjort men ineffektiviteten tycks åter ha gäckat laget. Jag har en känsla av det här mötet kommer leva in i sista övertidsminuten av returen.

Atlético Ouriense (Portugal) – Fortuna Hjørring (Danmark)  0-3

Stjarnan (Island) – Zvezda-2005 (Ryssland)  2-5
Stjarnan var väl så bra som ryskorna spelmässigt men hade inget att sätta emot Zvezdas kraftfulla anfallare José Nahi från Elfenbenskusten som satte fyra mål. Zvezdas två mål i slutminuterna förstörde alla chanser för Stjarnan att vända på det hela i Ryssland.

Raheny United (Irland) – Bristol Academy (England)  0-4

ACF Brescia (Italien) – Olympique Lyon (Frankrike)  0-5
Lyon imponerade helt klart mest av storlagen i första omgångens första match. Man var fullkomligt överlägsna mot Brescia och segern kunde ha varit större men Brescias målvakt Chiara Marchitelli gjorde trots storförlusten en ganska bra match och höll siffrorna nere. Brescias försvarsspel var långt ifrån bra och man hängde inte alls med i Lyons tempo. Lotta Schelin var mycket aktiv och gjorde ett mål och två assist och en allmänt bra match.

2 svar till “UWCL: 16-delsfinal, match 1”

• Jag antar att du syftar på den kazakstanska skrällen och de jämna matcherna. Det ändrar dock inte min åsikt att kvaliteten på turneringen skulle höjas betänkligt och bli mer oviss om man fick med fler lag från de bästa ligorna. Det är dock väldigt glädjande att allt fler lag från även sämre nationer blir allt bättre på att försvara sig. Sedan har ju lottningen varit gynnsam för jämna matcher då egentligen bara Frankfurt av de större lagen fick en på pappret riktigt ”lätt” motståndare.