UWCL: Frankfurt mästare

FFC Frankfurt tog hem sin fjärde Europa-titel när man ikväll besegrade Paris Saint-Germain med 2-1 i finalen av UEFA Women’s Champions League 2014/15. En klart rättvis seger för Frankfurt som var det klart bättre laget denna dag.

Det var ett mycket defensivt PSG i första halvlek som blev rejält tillbakatryckt av Frankfurt. Man försvarade sig inte heller jättebra och spelarna såg allmänt passiva ut. Frankfurt totaldominerade också mittfältet där Shirley Cruz gjordfe en ovanligt blek insats. Det gjorde att Frankfurt kunde spela sig till hyfsade lägen och ledningsmålet kom också rättvist när Célia Šašić nådde högst på Kerstin Garefrekes inlägg och nickade in 1-0 (32′). Strax före halvtid fick dock PSG in en kvittering i ett av sina få anfall när Marie-Laure Delie distinkt nickade in 1-1 (40′)

Frankfurt fortsatte att sätta press i inledningen av andra halvlek men PSGs defensiv stabiliserades när man bytte in mittbackarna Laura Georges och Josephine Henning. Frankfurts spel kom helt av sig och PSG kunde jämna ut matchbilden en aning. PSG skapade dock egentligen ingenting framåt och det blev en annan pigg inhoppare som istället fick sista ordet. Kvicka Mandy Islacker kom in med knappa halvtimmen och gav lite ny energi åt lagets offensiv. På övertid var det också hon som snyggt med en yttersida skickade in segerbollen till 2-1 (90′ +2)

Många små skador och ett par avstängningar gjorde att PSG aldrig på riktigt allvar spelmässigt kunde mäta sig med Frankfurt och matchen blev därför inte heller riktigt den sprakande tillställning jag hoppats på. Det blev istället en ganska ensidig matchbild i första halvlek och mest kamp och väldigt lite skönspel i andra halvlek.

Matchens 5 främsta
Jag tycker kanske inte att någon sticker ut så mycket mer än någon annan i matchen utan det var snarare lagmaskinen Frankfurt som funkade bättre än PSGs dito. Men här är i alla fall fem stabila insatser.
1. Kerstin Garefrekes (FFC Frankfurt) – Fick flytta in på det centrala mittfältet precis som i förra matchen och gjorde det riktigt bra både defensivt och offensivt. Assist till målet.
2. Célia Šašić (Frankfurt) – Skyttedrottningen jobbade hårt och blev målskytt igen i sin sista match i klubben?
3. Marith Prießen (Frankfurt) – Hela Frankfurts defensiv är mycket stabil matchen igenom, inte minst doldisen Marith Prießen som var så gott som felfri matchen igenom.
4. Mandy Islacker (Frankfurt) – Piggt inhopp och stor matchvinnare.
5. Kenza Dali (PSG) – En av få PSG-spelare med lite energi och hon försökte åtminstone skapa lite framåt. Fina leveranser på fasta situationer.

Stabilt också av Peggy Kuznik och Kathrin Hendrich i backlinjen för Frankfurt och Annike Krahn i PSG tillsammans med inhopparna Laura Georges och Josephine Henning. Kosovare Asllani var tyvärr däremot ganska osynlig matchen igenom.

Frankfurt är nu klara för nästa upplaga av Champions League vilket förstås är bra för turneringen. Det blir alltså ännu tuffare för de svenska lagen nästa säsong och KIF Örebro blev nog samtidigt dessutom definitivt nerpetat till oseedat lag nu.

2 svar till “UWCL: Frankfurt mästare”

1. På tal om FFC Frankfurt. Vet du om Kim Kulig fortfarande är skadad eller kanske rent av slutat helt med fotbollen?

• Hon är fortfarande skadad tyvärr, men kämpar förhoppningsvis vidare.