Valencia – Athletic Club 1-2

Valencia hade en ganska blek höst men har börjat klättra i tabellen och låg femma inför helgen. Idag visade man att man ska tillhöra toppen när man pressade serieledande Athletic Club men till slut föll med 1-2.

Det var också Valencia som hade ett visst övertag i första halvlek och med sin intensiva press tillät man inte Athletic att få igång så mycket spel. Man lyckades dock inte skapa så mycket själva och första halvlek slutade mållös.

Gästerna fick en drömstart i andra halvlek när Vanesa Gimbert nickade in 0-1 (49′) på lagets första riktiga målchans. Valencia tappade lite energi men fick den snart tillbaka tack vare pigga brasilianska inhopparen Joyce Magalhaez. Athletic såg dock ut att säkra segern när Yulema Corres placerade in 0-2 (66′) på kontring.

Skytteligaledaren Mari Paz Vilas hade dock andra planer och satte läckert 1-2 (70′) med ett lite cykelsparksaktigt avslut. Hemmalaget tryckte för kvittering men serieledarna höll undan till en viktig seger. Mindre bra då för Athletic att lagets främsta anfallare, Erika Vasquez, fick rött kort på övertid och missar seriefinalen mot Barcelona nästa helg.

Matchens 5 främsta
1. Claudia Zornoza (Valencia) – På väg mot toppformen igen efter korsbandsskadan? Enda hotet mot Athletic-målet första timmen när hon ett par gånger släppte lös sin härliga vänsterfot och bl.a. dundrade bollen i ribban. Visade hög klass i passningsspelet när hon klev in centralt i andra halvlek.
2. Vanesa Gimbert (Athletic Club) – Formstarka Gimbert har inte låtit straffmissen i förra matchen påverka hennes spel. Åter väldigt stabil i sin defensiva mittfältsroll och målskytt.
3. Garazi Murua (Athletic Club) – Mittbacken har tidigare ofta känts som en liten säkerhetsrisk, men riktigt stark match idag där hon för ovanlighetens skull överglänste mittbackskollegan Irene Paredes som dock som vanligt också var bra.
4. Ainhoa Tirapu (Athletic Club) – Har det ofta ganska lugnt i målet tvingades visa landslagsklass idag med flera fina räddningar. Avvärjde också ett flertal gånger långt ut i straffområdet.
5. Joyce Magalhaes (Valencia) – Fick rejäl fart på lagets offensiv när hon kom in med mycket energi sista halvtimmen.

Övriga matcher i omg. 17 spelas på söndagen.